Slik tar du best vare på Orkidéer

Slik tar du best vare på Orkidéer

Å ta vare på en orkide kan virke litt utfordrende, men med riktig omsorg og oppmerksomhet kan du holde denne vakre planten sunn og blomstrende. Her er noen tips for å ta best vare på en orkidé

 

Lys og plassering: Orkidéer trives i indirekte, filtrert lys. Unngå direkte sollys, da det kan brenne bladene. Plasser orkidéen i nærheten av et vindu med naturlig lys, men med en lys gardin eller persienne for å beskytte den mot sterkt sollys.


Temperatur: Orkidéer trives best ved moderat til varm temperatur, vanligvis mellom 18-24 grader. Unngå store temperatursvingninger.


Luftfuktighet: Orkidéer trives i høy luftfuktighet. Du kan øke fuktigheten ved å plassere en skål med vann i nærheten av orkidéen, bruke en luftfukter eller spraye planten med vann jevnlig.


Vanning: Vanning er kanskje den mest kritiske faktoren i orkidéens omsorg. Overvanning kan føre til råte, mens undervanning kan tørke ut planten. Vann orkidéen når jordoverflaten føles tørr. Det er viktig å bruke en godt drenerende orkidéblanding og unngå at vann stagnerer i potten.


Luftsirkulasjon: Sørg for at orkidéen får tilstrekkelig luftsirkulasjon. Dette hjelper til med å forhindre mugg og råte. Unngå å plassere orkidéen i et helt lukket rom.


Gjødsel: Fôr orkidéen med en spesiell orkidégjødsel i vekstsesongen (vanligvis vår og sommer) omtrent en gang i måneden. Reduser eller stopp fôringen om vinteren når planten er i en hvileperiode.


Potteomplanting: Orkidéer trives best når de er litt trange i potten. Du trenger ikke omplante dem ofte. Gjør det bare når du ser at planten virkelig har vokst ut av potten eller jorda er utarmet.


Beskjæring: Fjern døde blomster og blader for å oppmuntre til nye vekstspurter. Klipp av falmede blomsterstengler helt nede ved basen.


Støtte: Orkidéer kan trenge støtte når de vokser høye og tunge stengler. Bruk støttepinner eller bind blomstene forsiktig opp for å forhindre at de knekker.


Tålmodighet: Orkidéer er kjent for å blomstre igjen etter en hvileperiode. Ikke kast en orkidé bare fordi blomstene har falt av. Fortsett å ta vare på planten, og den kan blomstre igjen med riktig omsorg.

  Husk at forskjellige typer orkidéer kan ha litt ulike krav, så det kan være lurt å finne ut nøyaktig hvilken type orkidé du har, og tilpasse omsorgen deretter. Med tålmodighet og oppmerksomhet kan orkidéer være vakre og langvarige tillegg til ditt hjem eller kontor.

  Tilbake til inspirasjon

  Lavendel blomster

  Besøk våre sjarmerende butikker på City Lade og Ranheim for en personlig blomsteropplevelse, eller utforsk vårt håndplukkede sortiment på nett. Hos oss blomstrer lidenskapen for ferske buketter og personlig service året rundt.

  City Lade: 48 90 00 40
  Ranheim: 95 55 44 20