Bilde av amaryllisplante med pynt

Hvordan ta vare på juleplantene

Å ta vare på juleplanter, som julestjerne, amaryllis, juleroser og azalea krever spesiell oppmerksomhet for å holde dem friske gjennom julesesongen og utover. Her er noen generelle tips for å ta vare på juleplanter:

 

Julestjerne:

Plassering: Julestjerner trives best i sterkt, indirekte lys. Unngå direkte sollys og hold dem borte fra trekk.

Temperatur: Hold julestjernen ved en jevn romtemperatur mellom 18-22 °C. Unngå store temperatursvingninger.

Vanning: Vann planten når jordoverflaten føles tørr å ta på. Unngå å la potten stå i vann, da røttene kan råtne. Tøm overskuddsvannet fra potteskjuleren.

Fuktighet: Julestjerner liker høy luftfuktighet. Du kan øke fuktigheten rundt planten ved å spraye bladene med vann jevnlig.

Gjødsel: Gi julestjernen en balansert, flytende gjødsel en gang i måneden under vekstperioden (vår og sommer). Slutt gjødslingen når planten hviler (høsten).

 

Amaryllis:

Plassering: Plasser amaryllis i godt lys, ideelt sett i vinduet, for å fremme blomstring. Unngå direkte sollys.

Temperatur: Amaryllis trives best ved romtemperatur, men de kan tåle litt kjøligere forhold. Hold dem borte fra trekk.

Vanning: Vann amaryllis når toppen av jordklumpen begynner å tørke ut. Unngå å vanne for mye, da dette kan føre til råtning. La potten tørke litt mellom vanningene.

Gjødsel: Du kan gjødsle amaryllis med en flytende gjødsel med lavt nitrogeninnhold hver 2-4 uker under vekstperioden.
Bilde av amaryllis med pynt

 

Juleroser (Helleborus):

Plassering: Juleroser trives i delvis skygge til full skygge. De er vinterblomstrende planter og kan tåle kulde.

Vanning: Vann regelmessig, men unngå å vanne for mye. Juleroser tåler tørke bedre enn overvanning.

Fjern visne blomster: Fjern visne blomster når de begynner å falme for å oppmuntre til mer blomstring.

Gjødsel: Du kan tilføre en langsomtvirkende gjødsel om våren for å oppmuntre til sunn vekst og blomstring.

 

Azalea

Lys og plassering: Plasser azalea i godt, indirekte lys. Unngå sterkt sollys, spesielt om sommeren, da dette kan skade bladene. Et sted med morgenlys og ettersommerens skygge er ideelt.

Vanning: Vann azalea regelmessig, og sørg for at jordklumpen er jevnt fuktig, men ikke gjennomvåt. Unngå at planten står i vann, da røttene kan råtne.

Luftfuktighet: Azalea trives i høy luftfuktighet. Du kan øke fuktigheten rundt planten ved å plassere en brett med vann og småstein i nærheten eller ved å spraye bladene med vann jevnlig.

Gjødsling: Bruk en sur plantegjødsel beregnet for syreelskende planter. Gjødsle azalea fra vår til sensommer, og følg doseringsanvisningene på gjødselpakken.

Beskjæring: Beskjær azalea etter blomstringen for å forme planten og fjerne visne blomster og døde grener. Unngå å beskjære for mye, da dette kan påvirke blomstringen.

Det er viktig å merke seg at juleplanter ofte har spesifikke krav, så det kan være lurt å lese spesifikke instruksjoner for den planten du har. Med riktig omsorg kan juleplantene dine holde seg vakre gjennom hele julesesongen og til og med blomstre igjen i fremtiden.
Tilbake til inspirasjon

Lavendel blomster

Besøk våre sjarmerende butikker på City Lade og Ranheim for en personlig blomsteropplevelse, eller utforsk vårt håndplukkede sortiment på nett. Hos oss blomstrer lidenskapen for ferske buketter og personlig service året rundt.

City Lade: 48 90 00 40
Ranheim: 95 55 44 20