Guide: Hvordan ta stiklinger

Guide: Hvordan ta stiklinger

Opplev den magiske prosessen med å skape nytt liv ved å ta stiklinger! Å formere planter gjennom stiklinger er utrolig artig og inspirerende. Her er noen steg som vil hjelpe deg på veien til å skape dine egne grønne mesterverk:

  1. Velg den riktige planten: Start med en sunn og sterk plante som du ønsker å formere. Velg en plante som har vist seg å trives under din omsorg, og som du ønsker å multiplisere for å dele gleden med andre.

  2. Forbered utstyret: Sørg for å ha en skarp saks eller en tang for å ta stiklinger. Steriliser verktøyet for å unngå sykdomsoverføring.

  3. Velg sunne stiklinger: Velg en stilk som er frisk og ikke blomstret enda, og klipp den av like under et bladpunkt eller en node (punktet der et blad er festet til stengelen), her vil nemlig de nye røttene vokse.

  4. Fjern nedre blader: Fjern forsiktig de nedre bladene fra stiklingen, slik at du har en ren stilk under vann/jord. Stiklingen vil heller bruke energi på å lage røtter enn å holde bladene i live. 

  5. Rothormonbehandling (valgfritt): Hvis du vil øke sjansene for vellykket roting, kan du dyppe stiklingen i et rothormon når du setter den i vann/jord.

  6. Plant i vekstmedium: Plant stiklingen i en lett drenerende jordblanding eller et spesialisert vekstmedium. Vann forsiktig og sett deretter stiklingen i en lys, men indirekte solplassering. Sørg for at potta du velger har luftehull i bunnen, slik at overflødig vann renner ut.

  7. Skap et fuktig miljø: Dekk stiklingen med en plastpose eller en kuppel for å opprettholde fuktighet. Dette hjelper stiklingen med å utvikle røtter.

  8. Vær tålmodig: Røtter tar vanligvis noen uker for å utvikle seg. Hold jorden fuktig, men ikke våt, og vær tålmodig mens naturen gjør sitt magiske arbeid.

  9. Transplanter stiklingen: Når stiklingen har utviklet sterke røtter, kan du transplantere den til en større potte. Du vil gjerne se på undersiden om røttene har kommet ut av luftehullene, eller om de sprenger ut i potta.

Å ta stiklinger er ikke bare en måte å fornye plantebestanden din på, men det er også en reise som gir deg innsikt i naturens utrolige evne til å fornye og vokse. Utforsk planteverdenens hemmeligheter og nyt gleden av å være en plante-skaper!

Tilbake til inspirasjon

Lavendel blomster

Besøk våre sjarmerende butikker på City Lade og Ranheim for en personlig blomsteropplevelse, eller utforsk vårt håndplukkede sortiment på nett. Hos oss blomstrer lidenskapen for ferske buketter og personlig service året rundt.

City Lade: 48 90 00 40
Ranheim: 95 55 44 20